top of page

spisovatelka
 

Plaský klášter


Voda znamená pro klášter Plasy, který je Národní kulturní památkou, život. Za dvacet let působení jako archeoložka odvedla paní Eva Kamenická (69) velký kus práce při všech zemních pracích probíhajících v klášterním areálu. Vodní systém a dřevěné základy konventu se řadí k architektonickým unikátům v Česku i Evropě. Od konce 12. století konvent označující komplex budov obýval a využíval řád cisterciáckých mnichů.

Plaský klášter, foto: web klaster-plasy.cz

Proč jste se rozhodla stát archeoložkou? Již v 10 letech mi tatínek daroval knížky od Eduarda Štorcha, které ve mně vzbudily zájem o pravěk. V dalších letech jsem začala číst historické romány a má vrozená zvídavost pronikala dál do tajů historie. Po studiu na Filozofické fakultě UK v Praze jsem si našla zaměstnání v Krajském muzeu v Hradci Králové. Začínala jsem brigádami, přes konzervátorské práce s archeologickým materiálem a pokračovala jako dokumentátorka. Současně jsem dojížděla do Prahy na kurzy prehistorie pořádané Národním muzeem a pracovala v terénu na většině výzkumů.



Dívám se na klášter Plasy s respektem a pokorou


Jaký archeologický nález v cisterciáckém klášteře je pro vás nejzajímavější?

Systém pilot tvořících v podzemí dřevěnou konstrukci základů konventu.

K nejvzácnějším nálezům patří pilota z dubového kmene, datovaná do počátků stavby kláštera 1194. Měla jsem to štěstí nahlédnout při sondách firmy Speleo Řehák na detail dřevěné konstrukce. Prostor mezi křížením trámů je vyplněn malými pilotami. Minimální průsak vody z přiváděcí štoly zajišťuje vlhkost jílu, který systém izoluje. Dokonalé dílo, které ve mně vzbuzuje respekt a pokoru!


Do kamenné stěny v přízemí je vytesaný nápis „Bez vody se klášter zřítí“. Jak byla doplňována voda do základů v období sucha?

Voda byla přiváděna ze zdroje v údolí severně od kláštera. Stálý přítok zabezpečovaly dva rezervoáry v období sucha. Dřevěný vodovod s regulovaným proudem zásoboval dubovou konstrukci ošetřenou jílem pod kamennými základy konventu. Stálá hladina v podzemním systému se kontrolovala ve čtyřech pískovcových jímkách a ve vodních zrcadlech pod schodišti.


U města Plasy je studánka Prelátka a místní si k ní jezdí čepovat vodu. Čím je pramen výjimečný?

Prelátka byla považována za záložní zdroj vody pro klášter. Využívali ji ženci z okolních luk i obyvatelé metternichovského dvora. Za zachování studánky vděčíme panu Patejdlovi, který se o ni v 80. letech 20. století začal starat. Pramen zakrývá dřevěný altánek a vysoká kvalita vody s nepatrným obsahem dusičnanů jej činí unikátním a vhodným i pro kojence.

Na závěr tip pro návštěvníky. Jaké místo v Plasích je pro vás perlou, kde ráda trávíte čas?

Interiér Královské kaple ve mně vzbuzuje respekt. Jediná zůstala v nezničené podobě stát od 13. století v areálu kláštera. S pocitem pokory navštěvuji prostor jednou v roce při mši oslavující sv. Máří Magdalenu. Vždy v srpnu, když dopadá sluneční paprsek vstupem od západu a prochází směrem k oltáři kaple. No, nevěřte pak zázrakům!

Plaský klášter, foto: web klaster-plasy.cz


bottom of page