top of page

spisovatelka
 

Tři v jednom


Boží Trojice, foto: wikipedie

Na jižním průčelí plaského kláštera, v nejvyšším místě pod římsou je téměř schované, přesto dobře viditelné Boží oko. Některých symbolů si totiž povšimneme až tehdy, když je hledáme.


Tvar lidského oka je vyobrazen v trojúhelníku, obehnán slunečními paprsky představující dle křesťanské symboliky Boží Trojici (Otec, Syn, Duch Svatý). Každý v něm ale vidí to, v co věří, nikoliv co znamená.


Boží Trojice existuje také v hinduistickém náboženství uznávaném v Indii. Dle mého názoru Boží oko vystihuje Boží Trojici Trimúrti (Brahmá, Višnu, Šiva) patřící do tohoto vyznání. Proč by tedy nemohlo Boží oko symbolizovat právě tuto hinduistickou Trojici? Osobně ji v symbolu shledávám, protože samotné oko reprezentuje již tři zmíněné bohy. Celkový symbol je tak spojuje v jednotu Boží Trojice Trimúrti. Nejsilnější atribut má bůh Šiva se třetím okem uprostřed čela. Šlehající paprsky z trojúhelníku znázorňují žár jeho oka spalující nepřítele. S tímto výkladem se ztotožňuji, protože zde není smrt chápána jako konec, nýbrž nový počátek.

Trimúrti, foto: wikipedie

Ze zářícího vejce podobné slunečnímu svitu se zrodil bůh Brahmá a stvořil život. Lidské oko tak svým tvarem připomíná vejce vsazené do trojúhelníku s paprsky jiskřícími z něj. A co se do třetice Boží Trojice Trimúrti podívat i na boha Višnu? Aby mohl Brahmá stvořit svět, musel v oceánu najít rybu. V této podobě objevil Višnua - možná bez oka - a vynesl ho na hladinu. Jeho rybí oko je tak pravděpodobně vsazené do trojúhelníku.

Šivovo třetí kukadlo, vejce malého Brahmy a rybí oko Višnua jako tři představitelé hinduistické Trojice odkazují na význam Božího oka. Záleží na naší víře, co v symbolech vidíme. Jediná jistota je, že nic není jisté. Celý život nás provází spekulacemi včetně symbolů.

Boží oko, foto: web klaster-plasy.cz





bottom of page